Wat is domain rating? (Ahrefs)

Binnen SEO bestaan een aantal autoriteiten die gebruikt worden voor hun metrieken. We hebben MOZ met page authority en domain authority. Majestic met de trust flow & citation flow. Tot slot wordt er ook gebruik gemaakt van de domain rating van Ahrefs.

De metrieken zijn allemaal een tikkeltje anders. Wat wel hetzelfde is, is dat de metrieken allemaal logaritmisch zijn opgebouwd. Dat wil zeggen dat het lastiger is om van een score van 75 naar 80 te gaan dan een stijging te realiseren van 10 naar 15. Des te hoger je score is des te lastiger het is om je score te laten stijgen.

Wat is Domain Rating?

Domain rating is de metric van Ahrefs die aantoont wat de sterkte is van een website’s backlink profiel. Hierbij worden het totaal aantal links en de kwaliteit meegenomen om een score toe te kennen. Net als MOZrank en Majestic is domain rating logaritmisch opgebouwd.

Hoe wordt Domain Rating berekend?

Om te weten hoe je website scoort is natuurlijk ontzettend interessant. Wellicht nog interessanter is om te weten hoe je deze score kunt beïnvloeden met je eigen inzet.

Ahrefs heeft een versimpelde weergave gegeven hoe ze de score toekennen:

 • Hoeveel unieke domeinen met 1 follow-link verwijzen naar jouw website?
 • Wat is de Domain Rating van deze unieke domeinen die naar je verwijzen (de kwaliteit van het verwijzende domein).
 • Naar hoeveel unieke domeinen verwijst een website.
 • Na een berekening van de vorige input wordt er een ruwe score berekend;
 • Deze ruwe score wordt verspreid over de dynamische logaritmische schaal van 0-100.

Omdat de focus gelegd wordt op de unieke domeinen is een veelgestelde vraag: hoeveel unieke domeinen moeten er naar mijn website vermelden om een bepaalde domain rating score te krijgen?

Bij deze een kleine indicatie:

Verwijzende domeinen

Verwijzende domeinen

Welke domain rating range is minder goed?

De Domain rating van Ahrefs is geen kwaliteitsindicatie van je website. Je kunt deze conclusie niet maken louter op de domain rating. Een lage domain rating is daarom niet per se slecht. Een nieuwe website die nog weinig backlinks heeft verkregen doet het natuurlijk minder goed. Echter betekent dat niet dat de kwaliteit van de website ondermaats is. Om een uitspraak te doen over de kwaliteit dan zul je dieper moeten inzoomen op de backlinks (en minder op de SEO metric).

Stel jezelf deze vragen:

 • Wat is de kwaliteit van de pagina die naar je linkt?
 • Is deze link natuurlijk of kunstmatig?
 • Hoe groot acht je de kans dat bezoekers op de link klikken?
 • Staat de link makkelijk in het zicht of is deze verstopt?
 • Hoeveel uitgaande links staan er op de pagina?
 • Sluit de anchortekst aan op de URL die het verpakt? Is het natuurlijk?

Hopelijk heb je met deze blog meer geleerd over de domain rating metriek van Ahrefs en weet je hoe je deze score (op een natuurlijk manier) kunt beïnvloeden.

Laten we samenwerken!

Jij hebt ons gevonden en nu ben jij aan de beurt. We staan elke dag klaar om jou online beter vindbaar te maken.